Het verhaal van procestechnicus Anke
Waarom is het zo leuk om bij Brabant Water te werken? En wat maakt de functie procestechnicus zo interessant? Procestechnicus Anke vertelt enthousiast over haar werk en haar verantwoordelijkheid voor ons drinkwater.
Waarom werk jij bij Brabant Water?
“Ik werk nu twee jaar bij Brabant Water. Hiervoor zat ik ook al in de ‘waterwereld’ bij een waterschap. Ik heb de stap gemaakt van vies water naar schoon en betrouwbaar drinkwater. Als procestechnicus ben je verantwoordelijk voor de procesbeheersing van alle waterproductiebedrijven van Brabant Water. Daardoor vind ik veel uitdaging in deze functie. Ik doe hele toffe projecten en heb divers werk. Het is een veilige werkomgeving, zowel fysiek als mentaal.”
Wat houdt jouw functie in?
“De belangrijkste rol van een procestechnicus is procesbeheersing van de waterproductiebedrijven. Maar daarnaast doe ik nog veel meer, zoals:
- het oplossen van storingen;
- kwaliteitsmonsters afnemen;
- het veiligstellen en begeleiden van onderhoud aan watervoerende installaties;
- het begeleiden van transport van onze hulpstoffen;
- het begeleiden van externe onderhoudsaannemers;
- het optimaliseren van het proces binnen de zuivering.
Alles wat je als procestechnicus doet, heeft te maken met drinkwaterproductie. Wij kijken naar het totale plaatje op alle waterproductiebedrijven. Zo borgen we de kwantiteit én kwaliteit van het drinkwater. En houden we de waterproductiebedrijven storingsvrij.”
Hoe is het om bij Brabant Water te werken?
“Ik vind het erg leuk om bij Brabant Water te werken! De sfeer is informeel en ik voel weinig hiërarchie. Een van de leukste dingen vind ik het werken in een multidisciplinair team. Als procestechnicus word ik veel betrokken bij zaken die impact hebben op de waterproductiebedrijven, zoals een renovatieproject. Dat is hartstikke fijn. En er wordt ook echt goed naar mij en de andere procestechnici geluisterd!
Ik heb fijne collega’s die veel voor elkaar over hebben en graag samen zaken oppakken. Ik werk met een select aantal mensen echt nauw samen, zoals met andere procestechnici of collega’s van Onderhoud. In totaal zijn we met achttien procestechnici op zeventien locaties. We geven grotendeels eigen invulling aan onze dagen en werken veel zelfstandig.
Als enige vrouwelijke procestechnicus voel ik me gelijkwaardig en word ik ook zo behandeld. Het voelt niet anders dan wanneer ik in een gemengd team had gewerkt. Ik denk dat ik soms wel het teamgevoel en wat extra samenhorigheid mee breng.”
“Ik heb het erg naar mijn zin, dus ik ben hier voorlopig nog niet weg!”
Wat is het allerleukste aan jouw werk?
“Het allerleukste vind ik dat het een ontzettende brede baan is. Als procestechnicus ben je het aanspreekpunt voor een locatie op bijna alle vlakken. Of het nu gaat om elektrotechnische werkzaamheden, regulier onderhoud of aanpassingen aan het besturingssysteem, je bent erbij betrokken! Bijna alles wat binnen ‘het hek’ gebeurt, gaat langs procestechnici. Wij mogen van veel zaken iets vinden, en dat doen we dan ook 😉. Daarnaast bezoek ik ook regelmatig andere waterproductiebedrijven binnen ons werkgebied, zo ziet elke werkweek er anders uit.
Ik vind het ook heel gaaf dat je in deze functie de kwaliteit van het drinkwater waarborgt. Dat is het allerbelangrijkste. Procestechnici zijn bijvoorbeeld de enigen die onderhoud begeleiden aan watervoerende installaties. Als we dat niet zouden doen, is dat een enorm risico voor de veiligheid en gezondheid van onze klanten. Je draagt daar een grote verantwoordelijkheid voor. En eventuele storingen in het waterproductiebedrijf zijn ook mijn verantwoordelijkheid. Een storing kan bijvoorbeeld leiden tot klanten die geen water meer hebben. De ‘waterdruk’ ligt dan echt op je schouders!
Ik voel me ook echt ‘maker’ van ons drinkwater en van een product dat iedereen nodig heeft. Kortom: procestechnicus zijn bij Brabant Water is erg leuk en interessant!”