Project

Engineeren en realiseren van een nieuw waterproductiebedrijf

Nieuwbouw Schijf 

schijf luchtfoto

Binnen Brabant Water worden de mooiste projecten gerealiseerd. Vanuit het interne ingenieursbureau werkt een deskundig team aan renovaties en nieuwbouw van waterproductiebedrijven. Hans Marijnissen werkte in zijn functie van senior projectengineer als disciplineleider aan de nieuwbouw van het waterproductiebedrijf in Schijf; een pareltje onder de projecten.

De juiste aanvliegroute
Het resultaat mag er zijn; een prachtig architectonisch ontworpen gebouw, voorzien van een splinternieuwe installatie. “Eind 2016 startte ons team met de eerste fase van dit omvangrijke project. Het waterproductiebedrijf in Schijf was namelijk aan vervanging toe. Het eerste vraagstuk wat dan op tafel ligt, is welke variant mogelijk is, renovatie of nieuwbouw. Deze opties worden tegen elkaar afgewogen in de oriëntatiefase. Voor Schijf bleek nieuwbouw de beste optie te zijn. Naast de bestaande locatie realiseerden we een nieuwe waterproductielocatie die binnenkort in bedrijf wordt gesteld.”

Gestroomlijnd proces
Bij de nieuwbouw van een waterproductiebedrijf komt heel wat kijken. Hoe het proces er voor Schijf uitzag? “Na de oriëntatiefase stelden we een Programma van Eisen op, waar de installatie in ieder geval aan moest voldoen. Van een ruime opzet werkten we steeds meer naar een gedetailleerde versie toe: het voorontwerp en uiteindelijk het definitieve ontwerp. In dit project, dat we volledig zelf engineerden, zijn wij van a tot z betrokken; vanaf het ontwerp, het maken van bestekken tot aan de begeleiding op de bouw. Dat je in hele proces betrokken bent, maakt het werk uitdagend en afwisselend. Zo hebben we nauw contact met zowel collega’s als de aannemers voor een gestroomlijnd proces, maar ook met omwonenden om hen te informeren.”

“Ik ben trots op wat we hebben neergezet in Schijf. De installatie van de waterproductielocatie ziet er goed uit en het gebouw heeft een prachtige uitstraling.” Hans Marijnissen, senior projectengineer 

Bijzondere kenmerken
Ieder project bij Brabant Water is natuurlijk uniek. Het nieuwbouwproject in Schijf laat zich kenmerken door een aantal bijzonderheden. “Dit project is bijzonder, omdat we voor 95% water leveren aan Zeeland. Op de andere waterproductielocaties werken we met drukketels. Voor deze locatie in Schijf hebben wij in plaats van drukketels gekozen voor een vliegwielconstructie, omdat er langere leidingen nodig zijn om het water naar Zeeland te pompen. Daarnaast is dit het eerste project dat we volledig in 3D geëngineerd hebben. Ik ben trots op wat we hebben neergezet in Schijf. De installatie van de waterproductielocatie ziet er goed uit en het gebouw heeft een prachtige uitstraling.”

Multidisciplinair team
“Het ingenieursbureau van Brabant Water bestaat uit multidisciplinaire teams. Bij elk project stellen we bouwteams samen waarin alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Tijdens de nieuwbouw in Schijf werkten we 2 tot 3 dagen per week vanuit onze projectlocatie in Breda. Dat werkt heel efficiënt, omdat de lijnen kort zijn en je makkelijk met elkaar kunt overleggen. De verschillende disciplines elektrotechniek, werktuigbouw, bouwkunde, procestechnologie en procesautomatisering werken nauw samen. Je hebt elkaars expertise hard nodig tijdens het gehele proces van het project. En met alles specialismes onder 1 dak is het kennisniveau enorm breed. Daarnaast heeft ieder binnen zijn eigen vak nog aanvullende specialisaties, bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen of energietechniek.

Wil je ook een impactvolle baan waarin jij kan bijdragen aan de realisatie van renovatie- en nieuwbouwprojecten van waterproductiebedrijven?

Ontdek onze vacatures!