Verhaal

Op reis met Jacco

Jacco Louwers, Inspecteur
op reis

Van vacature naar Ethiopië

Intern zag Jacco de vacature voor een buitenlandse missie naar Ethiopië voorbij komen. Hij twijfelde geen moment en maakte zijn interesse kenbaar. Het project had als doel om de lokale waterleidingmonteurs te begeleiden met het inmeten van het waterleidingnetwerk. Een project op het lijf geschreven voor Jacco, wat echt een avontuur was voor hem.

Enkele weken later zat hij in een hobbelige binnenlandse vlucht naar Ethiopië. In Dire Dawa werd hij opgepikt door de projectleider. ''Tijdens deze autorit keek ik mijn ogen al uit. Langs de weg lag veel rommel en de huizen waren zacht uitgedrukt slecht. Wat daarbij wel heel opvallend was, was dat toch alle huizen voorzien waren van een tv-schotel. Verder stond er regelmatig een waterbron langs de weg met een handpomp. Deze bron blijkt de watervoorziening te zijn voor de lokale bevolking, terwijl er gewoon een waterleiding voor de deur ligt. Heel onbegrijpelijk. '' legt Jacco ons uit. 

Hij liep eerst een paar dagen mee in het lokale waterbedrijf om waar te nemen hoe er gewerkt werd door de monteurs. Meteen werd een groot verschil al duidelijk. Waar in Nederland het GPS apparatuur tot 3cm nauwkeurig meet, meet hun GPS apparatuur tot 3m nauwkeurig. Ook was het meteen duidelijk dat het personeel niet goed wist hoe de apparatuur werkte en hoe ze de verkregen data konden verwerken.

Vervolgens is Jacco samen met projectleden van andere Nederlandse waterbedrijven aan de slag gegaan. We ontwikkelde een werkwijze die ervoor zorgt dat  GPS tekeningen veel gedetailleerder constructie tekeningen kunnen maken. De lokale waterleidingmonteurs kunnen hiermee nu verder aan de slag om het project voort te zetten. 

op reis

''Wat me vooral bijblijft van het land is het grote verschil tussen arm en rijk. De rijken hebben grote huizen en de armen slapen op straat. Als je de stad uitrijdt naar Dire Dawa ligt er veel vuil langs de weg, terwijl aan de andere kant van de stad er geen vuiltje te bekennen is. Hier is dan ook de ware schoonheid van Ethiopië te zien. Uitgestrekte heuvellandschappen met groene bomen. Boerderijen waar gezinnen tijdens de middag onder de boom op het veld zitten. Aldus een geweldige ervaring.''